Torstein Myklebostad, administrerende direktør i Rottefella

Torstein Myklebostad, administrerende direktør i Rottefella

Rottefella med seier i viktig patentsak

Borgarting lagmannsrett har gitt Rottefella og Madshus medhold i patentsaken om flyttbare bindingssystemer mot Amer Sports. – Denne dommen gir en nødvendig trygghet til bedrifter i Norge som tar risiko og investerer i utvikling av ny teknologi og nye løsninger. Avgjørelsen vil bli lagt merke til, og står igjen som en viktig seier for alle som satser på innovasjon, skriver Rottefella i en pressemelding.


I pressemeldingen fra Rottefella, beskrives det at rettssaken handlet om bindingssystemet MOVE som Rottefella lanserte i 2018 etter flere år med produktutvikling. Systemet er laget for å flytte bindingen på langrennsski for å få bedre feste eller bedre glid uten at man må ta av skiene. Produktet er beskyttet av Rottefellas eget patent samt et ytterligere patent lisensiert fra Madshus. Da konkurrentene Salomon og Atomic, gjennom deres felles eier, Amer Sports, lanserte et likt produkt under tre år senere, gikk Rottefella og Madshus til sak for brudd på patentrettigheter. I fjor sommer ga Oslo tingrett fullt medhold til Rottefella og Madshus. Dommen ble anket av Amer Sports, og Borgarting lagmannsrett har nå kommet frem til samme resultat som tingretten. Tingrettens forbud mot markedsføring og omsetning opprettholdes også fullt ut.


– Rottefella har i alle år satset på å utvikle nye og unike produkter som bidrar til å øke interessen og gleden ved å drive sports- og fritidsaktiviteter for alle typer utøvere. Med MOVE-systemet tilbyr vi en skibinding som kan flyttes raskt og enkelt med et håndgrep mens man har skiene på – også i fart. Dette er et innovativt produkt som er blitt svært godt mottatt av sportsbransjen og forbrukerne, sier Myklebostad.


Rottefellas prosessfullmektig i saken, Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt, mener dommen har viktige prinsipielle avklaringer.

– Dessverre finnes det flere eksempler der store internasjonale aktører legger seg for tett på norske oppfinnelser, og denne viktige dommen vil ha en preventiv virkning for å hindre at dette skjer i fremtiden. MOVE-systemet er et eksempel på en innovasjon som har krevet store investeringer over tid. Slik investeringer i nye oppfinnelser forutsetter et effektivt vern gjennom patentsystemet. Nå stadfestes denne beskyttelsen gjennom en klar og tydelig dom, sier Manshaus.


Rottefella og Madshus tilkjennes en erstatning for økonomisk tap på 9,2 millioner kroner. Rottefella får dekket 4,4 millioner kroner i sakskostnader for lagmannsretten. Fra tingretten fikk Rottefella dekket 5,6 millioner kroner i sakskostnader.

Tilbake
 

Meld deg på Sportsbransjedagen 2024 før 25.mai til Early Bird priser!

 
OutDoor by ISPO 2024: München venter på deg!
 
Opplev suksessen med Pie VAT: En inspirerende historie med Anton Sport
 
VAUDE - Innovative bærekraftige Bikepacking-produkter
 
Aclima kåret som beste merkevarebygger under Årets Industrikonferanse.