Trygt og riktig utstyr tilpasset aktiviteten er avgjørende for de gode aktivitetsopplevelsene. "Ski movie star" Jake Hopfinger er en av Sweets gode ambassadører. Foto: Sweet Protection.

Trygt og riktig utstyr tilpasset aktiviteten er avgjørende for de gode aktivitetsopplevelsene. "Ski movie star" Jake Hopfinger er en av Sweets gode ambassadører. Foto: Sweet Protection.

Riktig tilpasset utstyr gir en bedre skiopplevelse

Det er tid for vinterferie og for mange er det ensbetydende med snø, fjell og alpinkjøring. Det skjer heldigvis få alvorlige ulykker i alpinbakker, men små ulykker kan likevel få store konsekvenser.


– En måling som ble gjort for 4-5 år siden viste at ca. 90 % av de som ferdes i våre medlemmers alpinanlegg bruker hjelm, sier daglig leder, Camilla Sylling Clausen i bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

 

Hjelm er alltid lurt når man står på ski nedover. En stor del av hodeskadene som skjer kunne vært unngått eller mindre alvorlige ved bruk av hjelm. Det finnes ikke et generelt påbud om bruk av hjelm, men noen alpinsentre har det som krav for at man skal kunne få kjøpt heiskort.

 

– Siden vi ser at så mange er fornuftige og bruker hjelm, vurderer flere skisentre at et påbud ikke er nødvendig. Men mange steder er det slik at barn under 6 år må ha hjelm for å kjøre gratis, forteller Clausen.

 

Ståle Møller fra hjelmprodusenten Sweet Protection forteller at første gangen du skal ta på deg en ny hjelm, må du ta deg tid til å justere den skikkelig.

 

– Hvis du synes det er vanskelig å justere den, ber du om hjelp i butikken. Hver gang du skal ta på deg hjelmen, bør du kontrollere at den sitter godt, og justere etter behov, sier Møller.

Alpinkjøring er generelt lite farlig

Bransjeorganisasjonen skriver på sine nettsider at statistikken viser at det er 0.96 alpinskader pr. 1000 skidager. Det betyr at en alpinist som står på ski 4 dager i sesongen kan stå på ski i 275 år før det statistisk inntreffer en skade som må til legebehandling.

 

De vanligste skadene de ser er ben- og ankelbrudd, håndleddskader og andre lettere skader ved at skikjører selv faller.

Barn må ha riktig utstyr 

Clausen understreker at «alltid hjelm» er godt prinsipp. Det er også en del andre ting man bør huske på før man setter utfor.


– Barn skal ikke vokse inn i skiutstyr. Lengde på ski, størrelse på støvler og hjelm skal passe fra starten. Utstyret må også være riktig stilt inn. Her kan man be om hjelp i en skiutleie eller en sportsbutikk hvis man er usikker.

 

Hun sier at det også er lurt med gode briller for god sikt, og at de anbefaler ryggplate for barn og de som ferdes i skiparker med elementer og hopp. Gode klær gir en bedre skiopplevelse, og særlig varme hender og tær er viktig for trivsel i bakken. Mange bruker veldig tykke sokker, men trange støvler betyr ofte kalde støvler.

 

Og sist, men like viktig, legg inn hyggelige pauser med ekstra god kakao, det beriker også skiopplevelsen, avslutter Clausen.

 

Tilbake
 

Freddy Sobin blir ny sjef i XXL

 
Scandinavian Outdoor Award går til en 11-åring - genser fra Woolpower!
 
Donerte inntektene fra auksjonen til POW!
 
Nordmenn gravde dypt i lommeboka forrige uke
 
Suksess med bruktsalg på Black Friday