Patagonia-grunnleggeren gir bort selskapet

Et halvt århundre etter å ha stiftet Patagonia, har Yvon Chouinard, den eksentriske fjellklatreren som noe motvillig ble milliardær, gitt selskapet bort.


På onsdag kunngjorde Mr. Chouinard, hans kone og to voksne barn at de hadde overført sitt eierskap til Patagonia, verdsatt til rundt 3 milliarder dollar, til en spesialdesignet stiftelse og en ideell organisasjon. Disse er opprettet for å bevare selskapets uavhengighet og sikre at all fortjenesten - rundt 100 millioner dollar i året - brukes til å bekjempe klimaendringer og beskytte u-land rundt om i verden.


"Per nå er Jorden vår eneste aksjonær," kunngjorde selskapet. "ALL fortjeneste, i evighet, vil gå til vårt oppdrag for å "redde vår planet".


Chouinard, 83, har jobbet med sin kone og to barn, samt team av selskapets advokater for å skape en struktur som gjør at Patagonia kan fortsette å fungere som et profittselskap hvis inntekter vil gå til fordel for miljøinnsatsen.


«Hvis vi skal ha noe håp om en blomstrende planet – og ikke minst en blomstrende business om 50 år, kommer det til å kreve av oss alle å gjøre alt vi kan med de ressursene vi har», sier Chouinard i en uttalelse. "Dette er måten vi vil gjøre det på."


Chouinards familie donerte 2% av alle aksjer og all beslutningsmyndighet til et fond, som vil føre tilsyn med selskapets oppdrag og verdier. De andre 98% av selskapets aksjer vil gå til en ideell organisasjon kalt Holdfast Collective, som "vil bruke hver dollar mottatt for å bekjempe miljøkrisen, beskytte naturen og det biologiske mangfoldet og støtte blomstrende samfunn, så raskt som mulig," ifølge uttalelsen.


Hvert år vil pengene Patagonia tjener etter å ha reinvestert i virksomheten bli distribuert til den ideelle organisasjonen for å bidra til å bekjempe miljøkrisen.

I selskapets uttalelse forklarer de at strukturen er designet for å unngå å selge selskapet eller børsnotere det, noe som kunne ha betydd en endring i verdiene.

«I stedet for å hente ut verdier fra naturen og forvandle den til rikdom for investorer, vil vi bruke rikdommen Patagonia skaper til å beskytte kilden til all rikdom», sa Chouinard.

Tilbake
 

Meld deg på Sportsbransjedagen 2024 før 25.mai til Early Bird priser!

 
OutDoor by ISPO 2024: München venter på deg!
 
Opplev suksessen med Pie VAT: En inspirerende historie med Anton Sport
 
VAUDE - Innovative bærekraftige Bikepacking-produkter
 
Aclima kåret som beste merkevarebygger under Årets Industrikonferanse.