Foto: Rottefella

Foto: Rottefella

Høyesterett avviser anke: Rottefella vinner viktig patentsak

En patentstrid om flyttbare bindingssystemer til langrennsski får sitt endelige punktum når Høyesterett avviser anken til sportsutstyrskjempen Amer Sports. Rottefella-sjef Torstein Myklebostad mener dommen vil få stor betydning for alle innovasjonsdrevne virksomheterHøyesterett har i en helt fersk kjennelse besluttet å avvise anken til Amer Sports etter sommerens dom fra Borgarting Lagmannsrett, der Rottefella fikk medhold. Saken handlet om det flyttbare bindingssystemet MOVE som Rottefella lanserte i 2018, etter flere års produktutvikling.

 

– Gjennom alle år har Rottefella utviklet unike produkter fra fabrikken vår på Lierstranda utenfor Drammen. Dette er produkter som øker gleden ved å drive sports- og fritidsaktiviteter, og som vi er stolte over å utvikle selv. En slik produktutvikling krever store investeringer over tid, og da er vi avhengig av at oppfinnelsene beskyttes mot kopivarer fra utenlandske aktører. Nå er vi fornøyd med at en mangeårig kamp endelig har fått sin avslutning. Denne dommen er viktig for flere enn oss i Rottefella, den vil ha stor betydning for alle innovasjonsdrevne virksomheter, sier Torstein Myklebostad, administrerende direktør i Rottefella.

 

Rottefellas MOVE-system er laget for å enkelt kunne flytte bindingen på langrennsski frem eller tilbake, slik at man umiddelbart får bedre feste eller bedre glid, uten at man behøver å ta av seg skiene. Oppfinnelsen er beskyttet av Rottefellas eget patent, samt et ytterligere patent lisensiert fra Madshus. Da Rottefella-konkurrentene Salomon og Atomic lanserte et likt produkt under tre år senere, gikk Rottefella og Madshus til sak mot eierselskapet Amer Sports for brudd på patentrettigheter. Sommeren 2022 ga Oslo tingrett fullt medhold til Rottefella og Madshus. Dommen ble anket av Amer Sports, men Borgarting lagmannsrett kom i juni 2023 frem til samme resultat som tingretten. Nå har altså Høyesterett avvist Amers siste anke, og saken har fått sitt punktum. Dommen fra lagmannsretten, som nå blir rettskraftig, innebærer et forbud mot at andre enn Rottefella kan markedsføre og omsette bindingssystemet.

 

– Med MOVE-systemet tilbyr vi en skibinding som kan flyttes raskt og enkelt med et håndgrep mens man har skiene på – også i fart. Dette er en oppfinnelse som er blitt svært godt mottatt av sportsbransjen og forbrukerne. Vi tok en betydelig risiko da vi bestemte oss for å investere i utviklingen av dette produktet, og vi var derfor villige til å ta kampen for å beskytte vår teknologi, sier Myklebostad.

Rottefellas prosessfullmektige i saken, Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt, mener avgjørelsen innebærer viktige prinsipielle avklaringer.

– Dette er ikke første gang norske oppfinnelser er blitt forsøkt kopiert av internasjonale aktører. Slike etterligninger kan true viljen til å investere i ny innovasjon og utvikling, slik at nye løsninger uteblir. Denne saken har nå blitt vurdert av tre instanser, sist nå i kjennelsen fra Høyesterett, og setter opp et viktig vern for bedrifter som satser på innovasjon og nyskapning, sier Manshaus.


Rottefella og Madshus ble av lagmannsretten tilkjent en erstatning for økonomisk tap på 9,2 millioner kroner. Rottefella får i tillegg dekket totalt 10 millioner kroner i sakskostnader.


Tilbake
 

VAUDE introduserer Aqua Back Recycle: Miljøvennlige vanntette sykkelvesker for eventyrere

 
Sykkelmekanikerutdanning fra
høsten 2024
 
Alfa Sko på flyttefot
 
Sportskjedene etter pandemien
 
Sportienda - trygt kjøp og salg av brukte sykler