Alfas sko Impact A/P/S GTX i produksjon. Foto: Ingrid Brandth

Alfas sko Impact A/P/S GTX i produksjon. Foto: Ingrid Brandth

Alfa-sko med livsløpsstandard

Skoprodusenten ALFA har utviklet Gore-Tex sko der alle delene kan repareres eller skiftes ut. Skoen er utviklet med tanke på livslang levetid, om de gis riktig pleie.

Lanseringen er et viktig første steg i en større strategisk satsning hos Alfa innen bærekraft.
En undersøkelse gjort av analyseselskapet YouGov i forbindelse med utviklingen av skoen viser at halvparten av alle nordmenn forsøker å reparere tingene sine før de kastes, og hele åtte av ti mener at gjenbruk og reparasjon av produkter er viktig. Likevel er sko langt ned på listen over ting som repareres.
– Det kommer frem i funnene at kun en av fire reparerer skoene sine dersom de er slitt eller ødelagte. Dette er noe vi ønsker å bidra til å endre, og noe av hovedgrunnen til at vi har utviklet den nye skoen. Denne typen sko er bra både for miljøet og brukeren, som får beholde og oppgradert favorittskoen sin resten av livet, sier Pål Olimb, administrerende direktør i ALFA.
Skomakermester Isac Våge tror grunnen til den manglede evnen til å reparere sko kommer av at vi ikke har god nok kunnskap, i tillegg til at fjellsko er komplisert å reparere.
– Å reparere sko er komplisert og krever fagkompetanse. Likevel er det mye man kan gjøre for å vedlikeholde skoene sine slik at de holder lengre. Det at selskaper som ALFA legger til rette for og utvikler konsepter som setter søkelys på produkter med lang levetid er et stort skritt i positiv retning, sier Våge. 

Fjellskoene som varer livet ut 

Nyvinningen fra Alfa er en konstruksjon hvor hver enkelt del i skoen kan skiftes ut når de blir slitt eller ødelagt. Det at også Gore-Tex teknologien kan skiftes ut er Alfa helt alene om å få til per i dag.
– Det å utvikle en sko som er helt reparerbar har ført med seg noen utfordringer underveis. På flere deler av skoen har vi stått ovenfor valget mellom holdbarhet og funksjon opp imot resirkulerbarhet til materialet brukt i skoens ulike deler. Her har vi valgt å prioritere holdbarhet og funksjon for å kunne skape en solid kvalitetssko som vil vare lenge. I utviklingen av skoen har vi jobbet tett med skomakere slik at vi har kommet frem til en konstruksjon som forenkler reparasjonsarbeidet, forteller Ingrid Brandth, produktdesigner hos ALFA. 
ALFA har en lang tradisjon for å lage tidløse lærsko med lang levetid, derfor er designet til nye Impact inspirert av tidligere modeller.

Skoen Impact A/P/S GTX har i tillegg til vanlig garanti og servicetilbud, en 5+3-års garanti mot feil og mangler. Det betyr at kunden må sende skoen inn for en service etter 5 år, for å få utvidet garantien med ytterligere tre år. 

Les også: Gore lanserer ny Gore-Tex Pro teknologi

Alfa For Life™ 

Alfa har med dette startet et langsiktig og overordnet initiativ i organisasjonen som setter søkelys på å skape mer bærekraftige løsninger og produkter.
– Vi vil øke vårt fokus på miljø og bærekraft og bidra til å redusere hyperkonsumet vi ser i dag. Vi har alltid vært opptatt av å levere kvalitetsprodukter som varer, og ønsker nå også et større fokus på det å ta vare på skoene sine. Dette er et genuint og helhetlig engasjement som påvirker alle deler av vår bedrift, sier Olimb.

Tilbake
 

Alpinlandslaget har signert avtale med Nike

 
20 milliarder til å sikre handel
 
Konkurransetilsynet varsler om mulig inngrep
 
Bli en plogger!
 
Amer Sport vokser videre på Snø