Gode snøforhold er gull. Foto: Ola Matsson.

Gode snøforhold er gull. Foto: Ola Matsson.

Verdens første digitale snø-guide lanseres

Snøkompetanse.no samler all tilgjengelig kunnskap om hvordan man skal sikre gode snøforhold i framtiden, på en mest mulig effektiv og bærekraftig måte. 


Den digitale guiden er en del av forsknings- og utviklingsprosjektet «Snow for the future», melder Sintef på sine nyhetssider.


– En slik portal har vært etterlyst i mange år. Kanskje fordi vintrene våre blir stadig kortere, og ønsket om å forlenge dem på en mer miljøvennlig måte stadig blir større. Her kan du enkelt finne fram til forskning og informasjon om miljøvennlig snøproduksjon, lagring, bevaring og preparering av snø, forteller Erik Røste, styreleder for prosjektet «Snow for the Future» og president i Norges Skiforbund. 


I første omgang er Snøkompetansesenteret et «nettbasert senter». Nettsiden skal være en levende side som utvikles og oppdateres basert på innspill og erfaringer fra ski- og anleggsmiljøet, samt fra oppdaterte forskningsresultater. 


 – Målgruppen for nettsiden er små og middels store klubber, arenaer og anlegg som ønsker å innhente kunnskap de kan bruke i forbindelse med drift og eventuell oppgradering av anlegget, sier Ingrid Camilla Claussen, forskningsleder i SINTEF Energi. 


Snøkompetansesenteret er den praktiske delen av forsknings- og utviklingsprosjektet «Snow for the future». Prosjektet dreier seg om å utvikle klimavennlig og temperaturuavhengig snøproduksjon, og er støttet blant annet av Klima- og miljødepartementet og Kultur- og idrettsdepartementet. 


  – For oss er det avgjørende å dele forskningen vår, og å tilby åpen og tilgjengelig informasjon både på norsk og engelsk. Nå deler vi kompetanse innenfor bærekraftig snøproduksjon, med skidestinasjoner, arrangører, skisentre og klubber over hele verden, sier Ingrid Camilla Claussen, forskningsleder i SINTEF Energi.


Det er et mål å etter hvert starte opp et fysisk snøkompetansesenter. Dette senteret er foreløpig planlagt på Granåsen i Trondheim, med Vassfjellet Vinterpark som alpinpartner. 


 – Snøkompetanse.no er et fantastisk prosjekt som samler mye viktig informasjon for bransjefolk. Både de som driver verdenscupen videre internasjonalt, men også klubber og ski-destinasjoner på alle nivåer vil dra nytte av den praktiske informasjonen og verktøyene som ligger tilgjengelig på nettsiden, forteller Atle Skårdal, teknisk ansvarlig for alpint i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS).


 www.snokompetanse.no er den digitale plattformen til snøkompetansesenteret, som er den mest praktisk orienterte delen av forsknings- og utviklingsprosjektet «Snow for the future». Partnerne i prosjektet er Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Trondheim kommune, SINTEF og NTNU. FIS er bidragsyter til prosjektet.

Tilbake
 

Ny rekord takket være Sport og friluft

 
Leverte et knallsterkt tredje kvartal
 
Vinterens ISPO-messe blir heldigital
 
Krever strengere tiltak mot salg av piratkopier på nett
 
Bli med på Styrkeuka 2020