Uro og økonomiske bekymringer

Produksjonsapparatet som leverer til sportsbransjen starter nå opp igjen i Kina. Men forsinkelser i produksjon og leveranser av tekstiler og utstyr lager trøbbel for hele bransjens verdikjede.


Flere og flere selskaper i Europa stenger fabrikker og/eller butikker, eller gjør som den italienske såleprodusenten Vibram som stoppet produksjon i fabrikk sin i Varese i Italia, for å startet den opp igjen i Østen og Kina.

Det rapporteres fra flere hold at produksjonsapparatet er i gang igjen i Kina, men det kommer også rapporter om vanskeligheter for industrien i land som Kambodsja og Myanmar på grunn av mangel på levering av tekstiler og andre nødvendige varer fra Kina. Sportsbransjeorganet SGI Europe, har også fanget opp en økende bekymring hos de kinesiske produsentene over utlendingene som overvåker produksjonen. Kineserne er redde for en ny oppblomstring av viruset, og dermed at myndighetene vil gjeninnføre reiserestriksjonene.


Eksperter SGI har snakket med, mener det er på tide å jobbe opp en større fleksibilitet og styrke gjennom hele sportsbransjens verdikjede, ikke bare for å takle denne krisen, men også på lengre sikt for å kunne håndtere nødsituasjoner – som for eksempel Brexit eller amerikansk straffetoll på kinesiske varer.

Produsenter, distributører og forhandlere bør også kunne tåle midlertidige forsinkelser i leveranser uten at det påfører ekstra straff.

Mot resesjon

Det er nå liten tvil om at det er en nedgang i verdensøkonomien. Men sportsbransjen har historisk sett klart seg bedre enn andre bransjer i nedgangstider, slik den blant annet beviste under finanskrisen i 2008.

Ifølge beregninger fra FNs konferanse for handel og utvikling (Unctad), vil stansen i den kinesiske produksjon alene trolig føre til 2 prosent nedgang i den globale eksporten, i år.

Tilbake
 

90 prosent av befolkningen går på tur

 
Sport 1 tjente penger i 2019
 
"En stor dag for norsk sykkelsport"
 
Lanserer FiskHer, ny app som sprer fiskelykke
 
Mild vinter og coronakrisens påvirkning på 1.kvartal