Scandinavian Outdoor Award går til … Bergans

Vinnerne er kåret! Etter nøye testing utendørs og friske diskusjoner, har den internasjonale juryen bestående av friluftsjournalister og bransjespesialister blitt enige om vinnerne av Scandinavian Outdoor Award for neste års høst/vintersesong.


Det er helt tydelig at arbeide med å utvikle bærekraftige løsninger er høyt prioritert hos de fleste skandinaviske varemerkene. Vinneren av Scandinavian Outdoor Award er en fullsirkulær anorakk med en fullsirkulær forretningsmodell fra Bergans of Norway.

Den nest mest prestisjefylte prisen er Bærekraftprisen. Prisen går til Icebug for "Follow the Footprints", ikke bare et produkt, men et komplett system for åpenhet og sporbarhet.

Hovedvinner

Allerede før den er lansert ble anorakken som er utviklet av Bergans, Spinnova og Halley Stevensons kåret til hovedvinner i Scandinavian Outdoor Award 2021/22. Både anorakken og forretningsmodellen den selges gjennom hedres.

Scandinavian Outdoor Award (SOA) har blitt en viktig pris siden den første gang ble delt ut i 2005. Fordi produktene blir testet i praksis har prisen fått høy anerkjennelse både hos produsenter og i handelen.

Juryens begrunner sitt valg av vinner slik:
Forrige vinter vant ryggsekken i The Collection of Tomorrow prisen for mest bærekraftige produkt. Denne anorakken er beviset på at det var riktig. Materialet - en blanding av Spinnova-fibre, Tencel og Organic Cotton – er deilig å ta på og selve jakken ser flott ut. For å få stoffet vannavstøtende behandles den med en tradisjonell Halley Stevensons-voks som ikke går på bekostning av anorakkens sirkularitet. Re-voksing kan gjøres av forbrukeren etter behov. Bergans har tatt begrepet sirkularitet til et nytt nivå.

Den prisvinnende anorakken er den del av The Collection of Tomorrow, som er et samarbeid mellom Bergans, Spinnova and Halley Stevensons. Innovasjonsprosjektet utforsker mulighetene som ligger i ny teknologi og hvordan dette kan ta oss nærmere et fullsirkulært tekstilforbruk.


CEO i Bergans, Jan Tore Jensen, takker for prisen, men understreker at det fremdeles er tidlig i løpet for denne typen produkter.

– Først vil jeg understreke at dette produktet ikke er tilgjengelig for kjøp riktig ennå. Faktisk har det ikke hatt sin offisielle lansering pga. Covid-pandemien. Dernest vil jeg takke våre samarbeidspartnere i dette prosjektet. Uten Spinnova og Halley Stevensons hadde ikke The Collection of Tomorrow og disse revolusjonerende produktene sett dagens lys. Vi takker juryen og gir dem all vår honnør for at de verdsetter og vier oppmerksomhet til mer bærekraftige produkter og konsepter. Det er det fremtiden trenger, sier CEO i Bergans, Jan Tore Jensen.


SUSTAINABILITY AWARD: Icebug / Follow the Footprints

Det er ikke bare et produkt. Det handler mer om transparens og mulighet til å spore og måle klimabelastningen på alle Icebugs sko. Follow the Footprints er utviklet gjennom et partnerskap mellom Icebug og TrusTrace og er en helt ny måte å kontrollere de viktigste bærekraftindikatorene på for en forbruker.

Juryens begrunnelse: Så fantastisk det ville være hvis en forbruker kunne kontrollere bærekrafts-profilen til produsentene? Den svenske skoprodusenten Icebug har løst dette i konseptet «Follow the Footprints». Icebug har samarbeidet med det svenske sporingssystemet TrusTrace.

Ved å skanne QR-koden på Icebug-boksen vil forbrukeren motta all informasjon om: CO2-fotavtrykket, andelen resirkulerte materialer og andelen biobaserte materialer som brukes i produktet. Det viser også produktets reise. Med «Follow the Footprints» er det tatt et nytt steg mot å spore bærekrafts kravene. Forhåpentligvis vil denne utviklingen bli kopiert av mange flere!

HARDWARE AWARD: Øyo /Vikingøks

Vi gratulerer også Øyo som nytt medlem i Norsk Sportbransjeforening

Dette er vår eldste vinner av Scandinavian Outdoor Award - noensinne. Øksen fra Norsk Øyo er faktisk en kopi av en vikingøks funnet i nærheten av Øyos produksjonsanlegg på Geilo. Det antas at den opprinnelige øksen ble brukt i dagligdagse husholdningsaktiviteter rundt år 1000!Juryens begrunnelse:

Denne lille øksen produsert av Norske Øyo har designet etter en 1000 år gammel norsk vikingøks, derav navnet Øyo Vikingøks. Den er 33 cm lang og veier i underkant av 545 gram. Juryen ble overrasket over kraften som Øyo Vikingøks leverer. "Det kuttet gjennom store eikestokker med stor letthet," sier et jurymedlem. Øksehodet er laget av slitesterkt, smidd stål og skaftet er laget i ask. Den buede formen på skaftet hindrer øksen i å skli. Perfekt for bushcraft, leir i skogen, eller når du skal gjøre opp et stort bål.

Juryen elsker også prisen!

FOOTWEAR AWARD:


Alfa Sko + Rottefella / Rottefella Xplore + Alfa Free A/P/S GTX.

Er denne kombinasjonen skistøvel og binding den nye definisjonen på touring? Dette Rottefella Xplore + ALFA Free A/P/S GTX-systemet fra våre norske venner Alfa Shoe og Rottefella er helt klart en svært innovativ løsning, kommenterer juryen.

Begrunnelse:

I samarbeid med Rottefella lanserer Alfa Sko et helt nytt konsept med binding og skistøvel for touring. Bindingen er lett å trå inn og ut av, veier lite og gir ubegrenset bevegelsesfrihet og en torsjonsstivhet som er uten sidestykke i kategorien touring ski. Dette gir brukeren fullt utbytte av skiene under alle forhold. Alfa Sko har utviklet en støvel som passer bindingsfunksjonen perfekt med tilstrekkelig stivhet for gode telemarksvinger, samtidig som det gir god gåkomfort. Snøresystemet gjør det mulig å finjustere passform og trykk til de fleste situasjoner, sier et jurymedlem. Yttersålen gir veldig godt grep og med Gore-Tex-membranen kan støvelen brukes i all slags vær, fra iskald til våt. Og i tillegg ser de bra ut!

APPAREL AWARD: Sasta / Peski W Jacket

Den prisbelønte damejakken Peski, er laget av Ventile Organic Cotton. Den er vevd av økologisk og bærekraftig dyrket, ekstra langfibret bomull av høyeste kvalitet. Denne bomullen representerer bare 0,04% av den totale bomullen som produseres i verden. Ventilematerialet er fritt for membraner og impregnering, i stedet svulmer bomullsfibrene når de er fuktige, noe som gjør stoffet tett og vannavstøtende.

Juryens begrunnelse: Apparel Award er tildelt et produkt laget for kvinner, Sasta Peski W Jacket. Jakken er laget av Ventile Organic, en bærekraftig dyrket økologisk bomull som er fri for bruk av plantevernmidler eller kjemiske gjødsel, produsert i Sveits. Materialet oppleves mykt og fint, det er vannavvisende og med god passform. "Den diagonale glidelåsen er praktisk fordi jeg ikke har glidelåsgarasjen i haken lenger," sier et jurymedlem. Takket være teipede sømmer og den store hetten, har jakken vist seg å gi utmerket ly i regn, slaps og snø.

KIDS AWARD:

Reima / Muutun Jacket

Bærekraftfokuset er veldig tydelig, også hos Reima. "Muutun" er finsk og betyr "Jeg forandrer" eller "Jeg transformerer". Akkurat som denne jakken vil endre seg til noe annet, når den når slutten av levetiden, den kan enkelt resirkuleres.

Juryens begrunnelse: Med muutunjakke designet Reima en vanntett og pustende barnejakke som er laget av 100% polyester og på grunn av dette mono materialet er det 100% resirkulerbar. Metallknappene og glidelåsen kan resirkuleres som metall. Reima jakken er stilig, har rikelig og komfortable lommer med glidelås for verdifulle gjenstander. "Jeg lot den hengende ute i regnet i seks timer, og håndkle inni ble aldri fuktig," sier et jurymedlem.

 

Juryen består av

Gijs Loning (NL) Outdoorguru.com

Frank Wacker (DE) Outdoor Magazin

Jana Erb (DE) KontraPixel

Marie Kjellnäs (SE) Utemagasinet

Piotr Drozdz (PL) Gory Magazine

Joel Svedlund (SE) Peak Innovation/SOG Sustainability

Cath Prisk (UK) Outdoor People

Karen Hensel (DE/SE) Norr/Suston

Tilbake
 

Skal reparere og selge brukt

 
Bergans inviterer til klima-kampanje
 
«Man kommer ikke på pallen alene»
 
«Vi har gjort en solid jobb med å styrke posisjonen til Norrøna»
 
Nike med voldsom vekst, slår alle forventninger