FALSK OG EKTE: Cecilie Stien, markedssjef i Run AS som importerer Hoka i Norge Sverige og Island, viser frem èn ekte Hoka sko og èn falsk. Skoen i venste hånd er piratkopiert.

FALSK OG EKTE: Cecilie Stien, markedssjef i Run AS som importerer Hoka i Norge Sverige og Island, viser frem èn ekte Hoka sko og èn falsk. Skoen i venste hånd er piratkopiert.

Økning i piratkopiering av løpesko: Slik unngår du å bli lurt

Rekordmange nordmenn snører på seg skoene for å tilbakelegge kilometer og mil på vei, sti og i terrenget. Dessverre er en økende del av disse skoene ikke det de gir seg ut for å være.


– Vi opplever at salg av falske løpesko er et økende problem i det norske markedet, bekrefter Cecilie Stien, markedssjef i Run AS som er eneimportør av Hoka i Norge, Sverige og Island.


Stien forteller at Hoka, som er et svært populært merke i Norge og nylig lansert modellene Clifton 10 og Mafate X, tradisjonelt ikke har vært berørt av dette problemet, men har opplevd stor forandring i løpet av de to siste årene.


-Vi har generelt få reklamasjoner på våre sko, men på et tidspunkt begynte vi å få inn par med feil vi syntes virket mistenkelige. Da vi undersøkte skoene nærmere, viste det seg at dette var piratkopier av svært dårlig kvalitet, men som var så like i design og utførelse at det var vanskelig å oppdage, forklarer hun.


Felles for de falske skoene, er at de er kjøpt via nettsider som ikke er autoriserte Hoka-forhandlere eller handlet via digitale markedsplasser.

Ved et konkret tilfelle oppdaget Hoka en aktør som systematisk solgte piratversjoner av deres sko via Finn.no og Tise. Selgeren tilbød en mengde ulike modeller og hadde stort utvalg både i farger og størrelser.


-Er du på jakt etter nye løpesko på nettet, og ser at det tilbys helt nye par fra privatpersoner eller butikker du ikke har hørt om, så bør det røde lyset gå på. Da er sjansen stor for at det er piratkopier. Det samme gjelder for nettsteder som ser troverdige ut, men har rare domenenavn eller firmanavn og der prisene er unaturlig lave, forklarer Ola Korbøl, salgssjef i Run AS og selv en ivrig løper.


Trond Evald Hansen, direktør i Norsk Sportsbransjeforening, deler Korbøls erfaringer. Hans oppfordring er krystallklar:

-Kjøp sko hos din lokale sportsbutikk eller gjennom en autorisert og velkjent nettbutikk. Da er du sikker på å ikke bli lurt, og du har god mulighet for service og reklamasjon om noe skulle skje.


-Hvordan kan man som forbruker sjekke om skoene man har kjøpt er ekte eller «fake»?

- Er du i tvil, er det beste tipset å ta med skoene til en sportsbutikk som har peiling på løpesko og få dem til å sjekke, for det er ikke lett å avsløre dette selv. Piratkopiene er gjerne helt lik originalen både i design, utførelse og farger. De kommer også gjerne i helt lik emballasje. Så vil nok erfarne løpere merke forskjellen ganske fort når de tar på seg skoene og skal begynne å løpe, for kvaliteten er elendig. Typisk vil komponenter som karbonplate eller skum i sålen være ikke-eksisterende eller av svært dårlig kvalitet. Det samme gjelder sømmer og annen materialbruk. Generelt kan man si at piratkopierte sko vil være dårlige å løpe i og ha liten slitestyrke, sier Ola Korbøl i Run AS.


Tilbake
 

Publikum handlet for nær 100 millioner på Norges største friluftsfestival

 
Retail er lett, men det er vanskelig å gjøre det enkelt
 
OL Milano / Cortina 2026
 
Sportskjedene vokser igjen
 
Påmelding til Sportsbransjedagen 2025 er åpnet