Endringer i regelverket for OTP - obligatorisk tjenestepensjon
Regler om pensjon fra første krone og dag, trådte i kraft 1. januar 2022. Arbeidsgivere må tilpasse pensjonsordningene til de nye reglene innen 30. juni 2022. Endringer i pensjonslovgivningen fra 1. januar 2022 innebærer bl.a. at det blir krav for alle private tjenestepensjonsordninger om å spare minst 2 prosent av medlemmenes inntekt fra første krone.
Man må ikke lenger ha minimum 20 prosent stilling for rett på medlemskap i ordningene. Aldersgrensen for medlemskap settes ned fra 20 til 13 år, slik som i folketrygden. Ansatte får rett på medlemskap i ordningene når inntekten overstiger grensene for rapporteringspliktig lønn i a-ordningen. Denne grensen er som hovedregel på 1 000 kroner, men 10 000 kroner for skattefrie organisasjoner mv. Det blir ikke lenger egne unntaksregler for sesongarbeidere.
Bedrifter som har obligatorisk tjenestepensjonsordning, må ha tilpasset sine pensjonsordninger til de nye reglene senest 30. juni 2022. Det er ikke krav om at endringene i pensjonsgrunnlaget eller endrede medlemskapskriterier skal få virkning for perioden mellom 1. januar 2022 og tidspunktet for endring av den enkelte pensjonsordning.
Som arbeidsgiver må du ha tilpasset dine pensjonsordninger til de nye reglene senest 30. juni 2022.
Det gamle regelverket, som er beskrevet under, vil fortsatt gjelde i overgangsperioden frem til pensjonsordningene er tilpasset til det nye regelverket.
Ordningen med obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor var fram til 1. januar i år slik:
OTP kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og eventuell avtalefestet pensjon (AFP).