Tor Berge, administrerende direktør og medgründer av Safeback.

Tor Berge, administrerende direktør og medgründer av Safeback.

Norsk innovasjon får internasjonal oppmerksomhet

Safeback er et produkt som er utviklet for å øke sannsynligheten for å overleve dersom man blir fanget under snøen. Dette er det første systemet i sitt slag som aktivt leverer luft til rammede i slike situasjoner. Produktet høster allerede utenlandske prestisjetunge innovasjonspriser, og nå er Bergans og Db klare med brukervennlige produkter vi kan finne i butikkene innen neste vintersesong.


I 2016 etablerte Tor Berge selskapet Safeback sammen med André Mjølhus og Sigmund Andreassen. Trioen som møttes gjennom ingeniørstudier i Bergen, fikk oppstartsmidler fra Innovasjon Norge, etablerte en ny norsk patent og fikk med seg det Norske Forsvaret, Fjellmedisinsk forskningsgruppe ved Universitetet i Bergen (uavhengig forskningsgruppe) og IFMGA-sertifiserte tindevegledere i utviklingsprosessen for å få profesjonell tilbakemelding og hjelp til testing.

Nå er produktet sertifisert og Bergans og Db er de to første produsentene som har tatt steget og laget et brukervennlig produkt klar til levering til blant annet sportsbransjens salgskanaler.

Hensikten med produktet er å forlenge levetid dersom en blir fanget under snøen ved et snøskred, for å skape høyere marginer for overlevelse. Produktet kan også forlenge levetid ved treewells og SIS.

Spennende samarbeide

– Dette samarbeidet har vært et særdeles spennende prosjekt der vi gjennom Safeback har fått unik innsikt i Safeback sin banebrytende teknologi og analyse av farlige skredsituasjoner. Et viktig bidrag fra Bergans har vært å utvikle og teste den praktiske implementeringen av dette systemet i produktløsninger. Sluttresultatet ble ISPO vinneren Bergans Y MountainLine 40L Daypack, sier produkt- og designdirektør i Bergans, Lars Erik Corneliussen.


På tross av en aldersforskjell på 108 år, mener Corneliussen de to aktørene har mange likhetstrekk:


– Safeback og Y MountainLine-teamet hos Bergans har vært en meget god match fra starten av. Begge brenner for sikker ferdsel i fjellet, samtidig er både SBX og Y MountainLine-kolleksjonen helt nye på markedet, leverer på et høyt teknisk nivå og er spesialdesignet for aktiviteter i krevende terreng.

Fortsetter kvalitetssikringen

Berge forteller at de mottok sine første ordrer fra militære og profesjonelle miljøer lenge før de har åpnet for salg. Men det kvalitetsstempelet stoppet ikke utviklerne fra å sette i verk videre globale studier, innhente info og godkjenninger.

Sammen med Db og Bergans har de nå sendt produktet ut til testing gjennom Medisinske organisasjoner, guider og profesjonelle utøvere på globalt nivå.

– Det er viktig for oss at vi leverer på det kravet de profesjonelle har. At de stoler på oss og har tillit til systemet, sier Safeback-gründer og CEO, Tor Berge.

Sertifiseringer og nye standarder

– De siste 2,5 årene har vi jobbet aktivt med å få sertifisert Safeback SBX produktet. Siden produktet er helt nytt og faller mellom de fastsatte produktkategoriene så passet det ikke inn i eksisterende standarder. Derfor måtte det tas deler av eksisterende relevante standarder og settes i sammen til et helt nytt testoppsett. Dette ble godkjent i det europeiske regelverket og vi kunne etterpå sertifisere produktet, forteller Berge.


Tor Berge er tydelig stolt av anerkjennelsen på flere nivåer, men er også ydmyk overfor produktets reelle betydning når det virkelig gjelder.


– Alt tyder på at Safeback SBX gir ekstra marginer i form av forlenget levetid under snøen, men graden av dette henter vi informasjon om på et globalt nivå. En publisert medisinsk studie kombinert med teknisk testing i snø viser at Safeback vil kunne gjøre en forskjell, og det skal gjøres et nytt stort medisinsk forsøk dette året.

Prisvinner

Safeback SBX-skredoverlevelsessystemet er ikke offisielt på markedet før neste sesong, men har allerede vunnet ISPOs innovasjonspris og stilt som finalister i Outdoor Retailer Innovation awards i USA sammen med Db for deres Snow Pro Vest 8L. Bergans mottok også nylig en pris på vintersportsmessen, ÖSFA i Østerrike.

 

Tilbake
 

Den eneste konstanten er endring

 
Meget god vinter ga økte salgstall for sportskjedene
 
Påmeldinger til Sportsbransjedagen 2023 er åpnet!
 
Sveriges tidligere smøresjef til Rossignol
 
Ny konsernsjef på plass