Første lansering av plagg i materialet Nike Forward. Foto: Nike.

Første lansering av plagg i materialet Nike Forward. Foto: Nike.

Nikes nye banebrytende innovasjon

Nike tror det nye Forward-materialet vil gjøre for deres klær, det Flyknit gjorde for løpeskoene i sin tid – og de tror utviklingen av et helt nytt stoffmateriale også vil gi en mer bærekraftig tilnærming til utvikling av produkter i fremtiden.


Nike Forward-materialet er ikke strikket eller vevd. Det brukes ikke engang garn. I stedet skaper produksjonsprosessen fibre fra resirkulerte plastflak og fester dem sammen ved hjelp av nålestansemaskiner, som for det meste er å finne i bil- og legemiddelindustri. Derfra kobles flere tynne lag sammen ved hjelp av nålestansingsprosessen, og produserer lagene i plagget slik Nike måtte ønske det.


«Nike Forward kjennes annerledes ut fordi det er annerledes," sier Carmen Zolman, visepresident for innovativ klesdesign hos Nike. "Det er ikke en tradisjonell strikk eller vev, men et helt nytt materiale som reduserer karbonavtrykket drastisk.»

De første plaggene som blir lansert er uten noen form for ekstrautstyr, verken glidelåser, snorer med forsterkede endestykker eller ekstra sømmer. Det er heller ikke brukt fargestoffer, mest for å understreke en 75% reduksjon i karbonavtrykk sammenlignet med produksjon av tradisjonell fleece. Men reduksjonen skyldes i hovedsak at produksjonsprosessen kutter mange trinn sammenlignet med tradisjonell produksjon.

Største siden Dri-Fit

Nike kaller dette det største gjennombruddet merkevaren har hatt i tekstilutviklingen siden Dri-Fit. Nå planlegger selskapet å bruke Nike Forward omtrent på samme måte som de gjør med Flyknit. Flyknit startet i 2012 med to skomodeller, men finnes nå i hele selskapets portefølje på sko.


Den store endringen er nålestansprosessen. Produksjonsmetoden lager overlappinger av tynne lag med fibre og vikler dem mekanisk inn for å lage et nytt materiale.

Debutproduktene har fem sammensatte lag, men sammensetningen av disse lagene kan endres dersom Nike ønsker nye ytelsesegenskaper.

Den første generasjonen av produkter vil lages med fokus på lett vekt og mykhet med isolering som oppfyller Nikes Therma-FIT ADV-ytelsesstandarder på grunn av produktets varme-til-vekt-forhold.


Nike sier egenskapene ligger i konstruksjonen. Tettheten som er nødvendig for å oppnå ønsket varme, er mye lavere enn for merkevarens tradisjonelle fleece.


Lanseringsproduktene i Nike Forward inneholder minst 70% av den samme resirkulerte polyesteren som brukes av merkevaren fa før. Denne er i hovedsak fra resirkulerte plastflasker. Nike sier de håper å utvide bruk av ulike typer resirkulerte materialer, inkludert bruk av produksjonsavfall.


Nyhetene i Nike Forward er en Hoodie og en Crew neck. Lanseres på verdensmarkedet 15. september 2022.

Tilbake
 

VAUDE introduserer Aqua Back Recycle: Miljøvennlige vanntette sykkelvesker for eventyrere

 
Sykkelmekanikerutdanning fra
høsten 2024
 
Alfa Sko på flyttefot
 
Sportskjedene etter pandemien
 
Sportienda - trygt kjøp og salg av brukte sykler