OPPLEVELSESSENTER. Sportsnet på lille CC Vest i Oslo, tar deg med på virtuell telttur. Når smittevernet oppheves, vil både denne og den fysiske klatreveggen kunne tas i bruk.
Strategi

OPPLEVELSESSENTER. Sportsnet på lille CC Vest i Oslo, tar deg med på virtuell telttur. Når smittevernet oppheves, vil både denne og den fysiske klatreveggen kunne tas i bruk.

Legg ny strategi for 2022!

Når koronaen går over, vil etterspørselen i sportsforretninger dempes, sier Peder Inge Furseth, som har arbeidet med strategi, innovasjon og ledelse i handelsnæringen i over 25 år. Det er behov for innovasjon!


I et innlegg i siste utgave av magasinet SPORT, advarer Furseth sportskjedene mot å hvile på laurbærene, og foreslår samtidig fem grep for å holde på den positive utviklingen.


Peder Inge Furseth er i dag blant annet ansvarlig

for BIs master of management-program kalt

Digitalisering, Innovasjon og Forretningsmodeller.

Furseths fem grep:

1. Bli mer kundefokusert.

La kundene handle i de kanalene de selv foretrekker – legg bedre til rette for kundene. En del kjeder er styrt av sine egne distribusjonskanaler – de er kanalsentriske. De har etablert noen kanaler, og kunden får pent ta til takke med dem. Dette er en lav servicegrad og vil ikke holde for kunder flest.

Noen kjeder gjør det slik at kundene må lage én ordre selv for hver vare de kjøper på nettet, selv om det bestiller alle varene på samme tid. Dette burde vært historie. Svaret er mer kompetente investeringer i teknologi.

2. Skap synergier mellom egne salgskanaler.

Kjedene bør skape mer samspill mellom sine forretninger og sine digitale kanaler – dette kan være kanaler som web, mobil, eller app. Et slikt samspill kan være å gjøre det lett for sine kunder å betale for varer som de bestiller. Men det er viktig for bedriftene å anerkjenne at å starte enda en kanal hvor kundene kan kjøpe varer ikke er trivielt. Bedrifter som undervurderer hvor vanskelig dette kan være vil pådra seg store kostnader uten at verken bedriften eller kundene får noen verdi ut av det.

3. Skap bedre orden i lagersystemet.

Bedriftene bør arbeide mer for å holde orden på sine varelagre. Her kan ID-brikker som er på en radio-frekvens gjøre jobben enklere for forretningene. Såkalte RFID-brikker koster ned mot en krone per stykk, og hjelper forretningene og kjedene til å lett holde nøyaktig oversikt over varene de faktisk har. Teknologien er allerede 20 år gammel, men har utviklet seg til det bedre, og blitt mye billigere å ta i bruk. Anbefales!

4. Selg tjenester, ikke bare fysiske varer.

Kjedene bør innse at de ikke bare selger fysiske produkter, men tjenester. En tjeneste er immateriell, og bidrar til å løse et problem. For eksempel er en sykkel utvilsomt noe materielt. Men det den fører til for den som kjøper og bruker sykkelen – som bedre kondisjon og bedre helse – er ‘problemer’ som løses for kunden og som de er villige til å betale for. Dette perspektivet mangler i stor grad i handelsnæringen i Norge, og kanskje spesielt i sport, som kan selge mer ved å fokusere på tjeneste-delen i det forretningene selger.

5. Oppgrader forretningene.

Kjedene kan også gjøre forretningene mer spennende enn de er i dag. De består stort sett av en utstilling av varer som er plassert i hyller. Kjedene kunne kanskje sett til kleskjeden Burberry som benytter videoskjermer i forretningene, som i Regent Street i London, for å vise bruken av produktene i stedet for å stakke opp med så mange tusen produkter som er mulig i forretningen.

Kort sagt; kjedene bør gjennomføre en transformasjon hvor de integrerer fysiske og digitale salgskanaler, gjør en transformasjon hvor man bruker digital teknologi, og setter service og tjenester i høysetet.

Uansett er det liten grunn til å tro at de strategiene kjedene la for 2020 og 2021 kan gjentas for 2022 og kommende år. Det er behov for innovasjon!

Tilbake
 

Sportsbransjepriser 2025 - Hvem fortjener å bli løftet frem i sportsbransjen i år?

 
Satser på DACH: Innovasjon Norge lanserer nytt vekstprogram for norske friluftsmerker
 
Christian Lodgaard blir ny administrerende direktør i Aclima
 
Bransjeutsikter og økonomisk balanse
 
Frasers Group overtar XXL