Havnebyen Shanghai, Kinas økonomiske og finansielle sentrum. Foto: Robynne Hu on Unsplash

Havnebyen Shanghai, Kinas økonomiske og finansielle sentrum. Foto: Robynne Hu on Unsplash

Kina rapporterer om avtagende global etterspørsel

Kina opplever en svekket etterspørsel etter varer. En representant fra det kinesiske handelsdepartementet mener det er et resultat av at den globale økonomien bremser opp, selv om landet fortsatt forventer at utenrikshandelen vil vokse i andre halvdel av 2022.


Mye av veksten i verdien av handelen nå skyldes stigende priser, ikke en økning i mengden varer som faktisk blir satt på skip. Shanghais havn behandlet 8,4% mindre last i august enn et år tidligere, var melding fra havnen tidligere denne måneden.


Den Kinesiske visehandelsministeren Wang Shouwen, sa at Kina er trygg på at landet vil oppnå vekst i utenrikshandelen de siste seks månedene av 2022, men advarte likevel om at den økonomiske nedgangen i USA og Europa er en stor motvind.

Økt inflasjon blant store økonomier har presset ned forbruket av varer i eget marked, mens mange utenlandske selskaper sitter igjen med høye varelager de fortsatt trenger å avlaste – noe som hindrer nye ordrer, sa Wang.


«Nedgangen i ekstern etterspørsel er den største usikkerheten Kinas handel står overfor», sa visehandelsminister Wang under en pressekonferanse 27. september i Beijing. «Våre selskaper rapporterer fallende ordrer, ettersom etterspørselen fra store markeder faller.»


Eksportboomen som har drevet Kinas økonomi under pandemien, viser tegn til å avta, ettersom skyhøy inflasjon og annen motvind andre steder demper den globale etterspørselen. Eksporten i amerikanske dollar økte med 7,1 % i forrige måned, den svakeste veksttakten siden april da en havner og handel var rammet av nedstengning i Shanghai.


Fraktkostnadene stuper

Kostnaden for å sende en 40-fots container fra Shanghai til Los Angeles er halvert de siste tre månedene, se graf. Samtidig faller kostnadene for frakt av varer fra Kina til det laveste nivået på mer enn to år, mens verdensøkonomien sliter, melder Bloomberg.

Kilde: Drewry World Container Index/Bloomberg
Tilbake
 

Meld deg på Sportsbransjedagen 2024 før 25.mai til Early Bird priser!

 
OutDoor by ISPO 2024: München venter på deg!
 
Opplev suksessen med Pie VAT: En inspirerende historie med Anton Sport
 
VAUDE - Innovative bærekraftige Bikepacking-produkter
 
Aclima kåret som beste merkevarebygger under Årets Industrikonferanse.