De rund 30 studentene som tar en MBA i International Business, var i slutten av august på besøk hos Bergans for å lære hvordan den norsk tekstilprodusenten jobber med bærekraft og sirkulær økonomi. Foto: Bergans
Bærekraft

De rund 30 studentene som tar en MBA i International Business, var i slutten av august på besøk hos Bergans for å lære hvordan den norsk tekstilprodusenten jobber med bærekraft og sirkulær økonomi. Foto: Bergans

Internasjonalt studentbesøk til norske foregangsbedrifter

Denne uken fikk Bergans storfint besøk av 30 MBA-studenter fra Nyenrode Business University i Nederland. Bakgrunnen for besøket, var et ønske om å lære mer om sirkulær økonomi i praksis.


– Jeg deltok på et webinar i regi av Universitetet i Oslo som het «Fixing for future» i november i fjor, hvor både bærekraftsansvarlig Yngvill Ofstad og designer Johannes Flem i Bergans holdt innlegg. Jeg ble veldig fasinert når de fortalte om mange av de praktiske forbedringene de jobber med innen bærekraft, inkludert de nye sirkulære forretningsmodellene de tester ut. Så jeg tok kontakt med dem før sommeren og spurte om det var mulig å komme på et besøk til høsten med studentene våre, sier Martine Bosman som er forsker og foreleser ved Universitetet i Nyenrode.

 

De rund 30 studentene tar en MBA i International Business. Som en del av dette faget har de en modul i «Bærekraft og Sirkulær Økonomi» som går over en måned. En del av modulen handler om å kombinere teori og praksis, som igjen innebærer å besøke foregangsbedrifter innen sirkulær økonomi. I år falt valget på de norske bedriftene Tomra og Bergans.


– Det var utrolig spennende å få disse studentene på besøk hos oss i Asker. De stilte mange gode og av og til utfordrende spørsmål til oss. De var spesielt interessert i samarbeidet vårt med den finske fiberprodusenten Spinnova, som fremstiller tekstilfiber fra cellulose gjennom en mekanisk prosess fri for skadelige kjemikalier. Og de stilte mange spørsmål rund hvordan vi får økonomi i utleie- og abonnementsmodellene våre. Studentene kom fra 15 ulike land over hele verden, og jeg merker jeg får energi av å tenke på at det mange som ønsker å jobbe med disse tingene i framtiden, sier bærekraftsansvarlig i Bergans Yngvill Ofstad.


Studentene fikk både en presentasjon av bærekraftsarbeidet i selskapet, samt en omvisning på bygget. Her fikk se laboratoriet hvor Bergans tester stoffene sine, systua hvor det repareres Bergans-produkter, Design- og produktutviklingsavdelingen, FutureLabs som er Bergans innovasjonslab som blant annet jobber med Spinnova-prosjektet og til slutt Bergans nye museum hvor blant annet ryggsekken fra 1908 er stilt ut.


– Vi er superfornøyde med besøket vårt, både hos Tomra og hos Bergans. Det er viktig for studentene våre å se hvordan det jobbes mer sirkulær økonomi i praksis – ute hos bedriftene. Det er imponerende å se bredden i arbeidet, og samtidig få innsikt i både utfordringene bedriftene møter og også mulighetene de ser for framtiden, sier Bosman.

 

Bergans syns det er ekstra flott at besøket kom fra Nederland.


– Det er spesielt stas at et Universitet i Nederland ser til Norge. Til vanlig er det omvendt; Nederland har kommet mye lenger enn oss når det gjelder sirkulær økonomi. Norsk økonomi er bare 2,4 prosent sirkulær, dvs. at 97 prosent av ressursene våre kastes bort og ikke kommer tilbake i kretsløpet. Dette kom fram i «Circularity Gap Report Norway». Til sammenligning er Nederland hele 24,5 prosent sirkulær. Det er fint å vite at vi kan lære av hverandre likevel, avslutter Ofstad

 

Etter besøket tok studentene seg en velfortjent tur ut i Oslofjorden.

 

Tilbake
 

Skogstad satser ytterligere i Lom

 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy
 
AI-forordningen og unntak for høyrisikosystemer