Sune Wentzel, prosjekterer baner og selger frisbeegolfutstyr, og er selv 6 ganger verdensmester i frisbee.

Sune Wentzel, prosjekterer baner og selger frisbeegolfutstyr, og er selv 6 ganger verdensmester i frisbee.

Frisbeegolf – sommerens hit!

Sporten har hatt en jevn økning av antall baner og spillere over flere år. Men i år, og spesielt i perioden da andre idretter var stengt ned, har det tatt helt av. 


– En av sommerens hits er tydeligvis frisbee golf. Salget har tatt av mot fjoråret og vi får heldigvis påfyll denne uken slik at vi har nok utvalg inn mot sommerferien til ivrige «Frisbeegolfere», sier André Sørensen, sjefen for XXLs butikker i Norge.


Utbyggingen av nye frisbeegolfbaner er en naturlig årsak til veksten. I 1985 var det 2 baner i Norge, nå er det over 250 baner spredt fra nord til sør i landet.


– Vi forventer at det i løpet av året vil være ca. 300 baner i Norge. Dette har gått litt under radaren for veldig mange. Men, for de som har sportsbutikk i nærheten av baner og parker, har det vært god butikk, forteller sier Sune Wentzel som både prosjekterer baner og selger utstyr, og som selv er 6 ganger verdensmester i frisbee.


Norsk sportsbransjeforening traff Sune Wentzel på frisbeegolfbanen i Holmenkollen. Dette er ikke av de lengste banene i landet, men en bane med fantastisk utsikt til velkjente landemerker.

Sune har alltid med seg et godt utvalg discer når han skal ut på banen.


– Jeg har med meg 15, men du kommer langt med tre: en hver av putt, midrange og driver. Jeg er litt nerdete på dette, for jeg vil jo sørge for at jeg har mine egne favoritt-discer når jeg trenger dem, sier han.


Det sympatiske med frisbeegolf er at det er rimelig utstyr og gratis å spille, noe som gjør aktiviteten tilgjengelig for de aller fleste.

Hekta

Har man som nybegynner anlegg for å bli revet med, vil man fort ønske å ha flere sendeplater å velge mellom. For i likhet med vanlig golf så finnes det puttere og drivere i ulike kategorier. Men uansett hvor utstyrsfokusert man er, så skal det godt gjøres å komme over 1000 kr for et komplett sett til eget bruk.

Fenomenal vekst

Distributøren, Sune Sport as selger godt over 100.000 sendeplater i året fra 10 forskjellige varemerker som produseres i USA, Sverige og Kina.


Norge er blitt verdens 5. største nasjon i antall baner i frisbeegolf. På verdens basis er det over 8500 baner, fordelt på 65 land. Ifølge denne offisielle statistikken vokser dette markedet med ca. 20 prosent i året, og USA er desidert største nasjonen innen denne idretten.


I Norge er sporten organisert under Norges Amerikanske idretters forbund, NAIF. Erik Hammer Stålesen, idrettskonsulent for disksport i NAIF, forteller om en voldsom økning, og spesielt nå som andre idretter har vært stengt ned.


– Vi har hatt en fin økning i mange år, med 10 – 15 klubber i året. I dag er det over 70 klubber som er organisert i forbundet, og 2776 registrerte medlemmer fra de ulike klubbene, sier han.

Frie og uavhengige

Men, det er langt flere som spiller enn de som har organisert seg i forbundet. Den uorganiserte delen av sporten er stor, og forbundet mener også at det er viktig at den får lov til å være det. Mange identifiserer seg mer med den frie og uavhengige mentaliteten som også skate og surfemiljøene springer ut fra. Bare på Ekeberg-frisbeegolfbanen alene oversiger antall spillere antallet registrerte medlemmer i forbundet, på en vanlig uke.


Men med den raske rekruteringen har det også vokst frem et behov for organisering.


– Bare siste måneden har vi fått 5-6 nye klubber, så folk ønsker å organisere seg, sier Hammer Stålesen.

Taket er ikke nådd

I Norge har vi hatt samme vekstrate som Finland, men tradisjonelt sett henger vi ca. 4 år etter. Nå har Finland ca. 650 baner og det er blitt den nest største aktiviteten i landet.


– Veksten vil nok ikke fortsette på samme måte i all fremtid, men at veksten vil fortsette i hvert fall 4 til 5 år til er vi ganske sikre på, sier Sune.

Sune tror grunnen til at de opplever vekst i disse lavterskeltilbudene er at de treffe en gruppe av befolkningen mange idretts- og aktivitetsgrupper sliter med å nå.


– Vi treffer også de som ønsker en aktivitet på tvers av alder. Frisbeegolf kan både mor og sønn godt kan spille sammen, sier han.

Tilbake
 

Organisert trening for barn og ungdom gjenopptas

 
9 av 10 barn og unge går på tur
 
XXL får ny sjef i Norge
 
Salomon og Atomic lanserer ny flyttbar langrennsbinding
 
Fremgang på resirkulerte materialer