Vurderer å bryte samarbeid etter Postens Temu-avtale

I følge E24 har Stadion bedt om møte med Posten. Sportskjeden er ikke fornøyd med deres Temu-avtale.



Sportsbransjens arbeid rundt Åpenhetsloven

Åpenhetsloven tredde i kraft 1.juli 2022. Loven har som overordnet hovedformål å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og sikre anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og tjenester.  Norsk Sportsbransjeforening, sammen med noen av de største bransjeaktørene, bl.a. Stadion kjeden, startet tidlig arbeidet med å tilpasse seg Åpenhetslovens krav i et felles bransjeprosjekt for å etablere en felles plattform og rammeverk med mål om å oppfylle åpenhetslovens krav om gjennomføring av aktsomhetsvurderinger. Bransjen anser arbeidet og diskusjonen rundt åpenhetsloven for ikke å være konkurransesensitive. Myndighetene oppfordrer dessuten sektorer til å samarbeide for sammen å oppfylle kravene i loven. Det er dette sportsbransjen har gjort. Det er laget et Kartleggingsverktøy som inkluderer et spørreskjema med ca. 50 spørsmål som dekker alle områder omtalt i Åpenhetsloven, og i tillegg sentrale temaer inkludert i forslaget til nytt «EU Directive on corporate sustainability due diligence».  Sportsbransjen startet kartleggingen i sektorer der risikoen var størst for brudd på menneskerettigheter. Åpenhetsloven har, som nevnt, som overordnet fokus å ivareta FNs menneskerettigheter og ILO konvensjoner; tvangsarbeid, organisasjonsfrihet, diskriminering og barnearbeid. Høyest risiko er produkter som produseres i geografiske områder, i hht OECD definert som «røde land». Og - produkter / type produkter som er særlig risikoutsatt; eksempelvis tekstiler og batterier. Leverandører som blir- eller er bedt om å fylle ut kartleggingsskjema bestilt fra en forhandler, kan sende annen forhandler som ber om det, allerede utfylt skjema. Denne løsningen sikrer at data fra leverandør ikke misbrukes og leverandøren har kontroll på hvem som har mottatt utfylt kartleggingsskjema.

 

Miljødepartementet har ikke tillit til Temu

Temu er en stor aktør som ifølge Virke sender 31 000 pakker til nordmenn hver eneste dag – noe som utgjør over 11 millioner i året. Det er ved flere anledninger gjort funn av kjemikalier og stoffer som ikke er godkjent i Norge eller EU og Miljødepartementet har ikke tillit til at Temu har mulighet til å kontrollere den store mengden av varer som selges via plattformen.

 

Stadion reagerer på Postens avtale med Temu

E24 forteller i nettsak om Sportskjeden Stadion som reagerer på nyheten hos E24 fra før påske: Posten har inngått samarbeid om distribusjon av Temu-pakker, men mener at de ikke trenger å gjennomføre noen aktsomhetsvurdering. – Vi oppfatter det som provoserende, sier daglig leder Gisle Daviknes til E24. Daviknes påpeker at Posten er en statlig aktør og at vi samtidig har en klima- og miljøminister som har kommet med tydelige utsagn om Temu. – Så da synes jeg det er veldig merkelig at Posten agerer som de gjør, sier han.

 

Én grunn er det rent prinsipielle, forteller Daviknes til E24. -Temu er en kinesisk aktør, så det er ingen garanti for at selskapet følger europeiske standarder for helse, miljø og sikkerhet. Det er avdekket en rekke eksempler på at Temu-produkter inneholder helseskadelige stoffer. Like fullt omfattes Temu av ordningen som sørger for at utenlandske nettbutikker slipper tekstiltollen som norske aktører må betale. – Det er noe med å konkurrere på like vilkår, sier Stadion-sjefen.

 

I tillegg reises noen juridiske spørsmål, forteller Daviknes til E24. For gjennom Postens Temu-avtale er den kinesiske giganten blitt en indirekte del av Stadions verdikjede. – Posten er en leverandør til oss, og vi er pliktige til å gjøre aktsomhetsvurderinger som tar for seg hvordan våre leverandører forholder seg til menneskerettigheter og arbeidsforhold. Stadion har derfor bedt Posten om et oppklaringsmøte.

 

Stadion sitt møte med Posten

Stadion møtte Posten, som stilte med en topptung delegasjon. -Vi opplever at de tar problemstillingene og bekymringene rundt det vi har tatt opp på alvor, sier Gisle Daviknes i Stadion. -Og selv om vi ikke deler alle vurderinger de har gjort i denne saken, ser vi at strukturene i transportbransjen kombinert med Postens dominerende markedsposisjon stiller dem overfor noen vanskelige dilemmaer og regulatoriske begrensninger mht. å «fritt» kunne velge sine kunder. Uansett ble det et godt møte hvor vi ga våre signaler mht. hvordan avtalen de har inngått med Temu oppfattes blant mange i norsk detaljhandel, avslutter Daviknes.


Tilbake
 

PORTRETTET - Moniker Sport med all time high

 
ASICS donerer 100.000 kroner til Aktivitetsalliansen
 
Cruit AS rekrutteringsbyrå, partner til Norsk Sportsbransjeforening
 
PORTRETTET – Chrisco Sport AS vokser
 
Fenix Outdoor kjøper 65% av aksjene i Devold