Vegard Ulvang, CEO OL Milano / Torino Andrea Varnier og Manuela De Centa

Vegard Ulvang, CEO OL Milano / Torino Andrea Varnier og Manuela De Centa

OL Milano / Cortina 2026

Den italienske ambassaden inviterte til lansering- og informasjonsmøte om OL i de to italienske byene Milano / Cortina. OL går av stabelen i februar 2026. Arrangøren er for tiden på et «Roadshow» der bl.a. byene Paris, New York, Monaco er besøkt før Oslo sto for tur. Det var en topptung lansering med OL-administrasjonen, gamle OL utøvere, IOC delegater, ordførere og presidenter var på plass. Til og med legenden Gerhard Heiberg (86 år) kastet glans på lanseringsfesten.



Norge og vinter-OL

Arrangøren vektla Norges betydning for OL, og det er store forventninger til de norske utøverne. Norge er for øvrig det landet som historisk har tatt flest medaljer i vinter OL. Siden vinter OL startet. Det forteller jo alt om nivået på vinteridrett i Norge som er et bittelite land i verdensmålestokk. Den norske ambassadøren fortalte om da han kom til Oslo første gang i 1992 og ble overasket over å møte rulleskiløpere «overalt». Ambassadøren poengterte også at parkeringsplassene inn mot marka i Oslo er mye fullere på vinteren enn på sommeren. Selv om temperaturen er ned mot minus 20 grader, så stopper ikke det nordmenn fra å gå på ski.

 

OL er viktig

Oslos Ordfører, Anne Lindboe, poengterte viktigheten av å arrangere store arrangementer. -Det fører folk sammen og det inspirerer folk til å være i aktivitet, sa hun. NIF presidenten Zaineb al-Samari beskrev OL på Lillehammer som et svært viktig arrangement for Norge på mange måter. Det satt bl.a. Norge virkelig på verdenskartet. NIF presidenten viste også til at Norge skinner litt ekstra under vinter-OL, der nordmenn stolt heier på utrolige norske idrettsprestasjoner.

 

Bærekraftig arrangement

Det blir et moderne OL, der kostnadseffektivitet og miljøet står i fokus. Kristin Kloster er norsk IOC medlem med et særlig ansvar for å koordinere OL arrangører. Hennes stab har som ambisjon å bistå arrangører til å lære av tidligere OL. Hun understreket at nye ideer og reformer dominerer OL i Milano – Cortina og at kravene i dagens samfunn ivaretas.

 

Bærekraftsfokuset består bl.a. av å bruke anlegg som allerede eksisterer i regionen. Det er bl.a. derfor arrangementet er spredd fra Milano i vest til Cortina i øst, nord i Italia. Avstanden mellom de to destinasjonene er ca 400 km. Det blir altså ikke noe «Compact Games» til vinteren, men vi som følger OL vil oppleve svært kjente destinasjoner der langrennsøvelsene går i Val De Fiemme, alpinøvelsene går i Madonna De Campligio, mens skiskytingen arrangeres i Anterselva. Alle disse destinasjonene har sterke historier å vise til som arrangører av både World Cup og VM, og i følge arrangøren er det verdens beste anlegg i de respektive idrettene.

 

Fjerde vinter OL i Italia

Det er fjerde gang Italia vil arrangere vinter OL; 1956 Cortina D’Ampezzo, 1960 Roma, 2006 Torino og nå altså 2016 Milano – Cortina. Det er en erfaren vinterarrangør som nå er klar for å ta imot verden til vinteren.

 

Til OL kommer 3500 utøvere, nokså nøyaktig halvparten kvinner og menn (47% kvinner) fra 90 land. Det skal kjempes om 195 gullmedaljer, og randonee blir ny gren i vinterens OL. Det er behov for 18 000 frivillige til å bidra til at arrangementene gjennomføres på en god måte. Andrea Varnier var utrolig stolt over at 110 000 italienere ønsket å bidra, men var samtidig lei seg for at 90 000 dessverre måtte avises. Han poengterte også at det var overaskende mange unge mennesker som hadde meldt seg til å være blant de frivillige.

 

Andrea Varnier er CEO for Milano – Cortina OL. Han gleder seg over at OL kommer tilbake til alpene. Dette er også første gang to byer arrangerer OL sammen. De har allerede solgt halvparten av de en og en halv million billettene de har som mål å selge. Billettsalg budsjettet er på €200 milioner.

 

OL arrangøren har et stort fokus på å promotere idrett og helse, der også italienske barn som går på skolen involveres gjennom fokus på fysisk aktivitet. De bruker OL ilden til mer enn selve arrangementet.

 

OL-helter

Vegard Ulvang og Manuela Di Centa er OL helter fra Albertville (OL 1992) og Lillehammer (OL 1994). De mimret fra sofaen på scenen, blant annet om betydningen av OL for deres del og gleden over alle utøveropplevelsene. De kommer begge fra mindre steder, har alltid vært glad i fysisk aktivitet, også fra de var små og de fant mye glede i å gå på ski allerede fra barnsbein. De hadde begge svært gode minner fra sist Norge hadde sitt OL på Lillehammer, publikum ble særlig trukket frem. Ulvang fortalte at under OL på Lillehammer kunne ikke utøverne gå utenfor utøverlandsbyen på grunn av det enorme presset fra publikum. Ulvang og Di Centa gledet seg til å følge store idrettsprestasjoner i Milano / Cortina i februar 2026

Tilbake
 

Retail er lett, men det er vanskelig å gjøre det enkelt

 
Sportskjedene vokser igjen
 
Påmelding til Sportsbransjedagen 2025 er åpnet
 
Helly Hansen og Seilforbundet forlenger etter 40 år
 
Vurderer å bryte samarbeid etter Postens Temu-avtale