Foto: Kilian Munch

Foto: Kilian Munch

Virke Handelskonferansen - ruskevær med klarvær i sikte

Det er liten tvil om at detaljhandelen nok en gang er under kraftig press. Det er langt ifra bare sportsbransjen som strever med altfor høye varelagre, etter bl.a. kraftige utfordringer i hele verdikjeden etter pandemien. Samme dag som Handelskonferansen til Virke, økte Norges Bank nok en gang renten med «en kvarting». Inflasjonen er fortsatt for høy. Prisen på varer og tjenester øker for mye til at Norges Bank ikke vurderer noe annet alternativ. Nordmenn får det vesentlig trangere økonomisk og dette vil garantert gi effekter på forbruket.Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke åpnet Handelskonferansen. Apeland beskrev handelsnæringen som ekstremt tilpasningsdyktig, der han forsøkte å løfte stemningen i den gigantiske salen i Colosseum kino ved å understreke at det er i krevende tider bransjer snur seg og tilpasser seg nye behov til forbrukerne. «Kompass i ruskevær» var tema for konferansen. Apeland viste til en rekke eksempler på at etter uvær kommer sol i overført betydning. Bærekraft og AI ble i løpet av dagen beskrevet som åpenbare muligheter for fremtidens handelsvinnere.

 

Sjefsøkonom og direktør i Virke Lars Haartveit, beskrev at denne økte «kvartingen» fra Norges Bank ikke var forskjellen på himmel og helvete, men den raske og sterke renteøkningen i tillegg til det særs overaskende varselet om at taket muligens fortsatt ikke er nådd, gjør at handelen påvirkes kraftig.

 

Haartveit beskriver likevel situasjonen ikke utelukkende som at alt er krise. -En tredjedel av Norges befolkning har ikke nettogjeld, sier han. Under pandemien ble store deler av nordmenns penger plassert i banken, siden man ikke hadde så mye å bruke penger på. -Denne sparingen har nok vært større enn Norges Bank forutså, mener Haartveit. Det er fortsatt lav arbeidsledighet, og det er fortsatt mange som har god økonomi i Norge. -Renteøkningen som nå strammer seg til, vil først slå ut om noen måneder, når bankene har økt innskuddene fra nordmenns lønnskonto, forklarte Haartveit til det store publikumet under Handelskonferansen.

 

Under Konferansen ble det vist en rekke historiske utviklingstall. Virke sine makroøkonomer har sett inn i fremtiden og anslår at detaljhandelen vil løfte seg i andre halvår 2024. Frem til da mener de det blir krevende. Ifølge Virke sine antagelser mener de sportsbransjen vil øke med to prosent (netto omsetning) i 2024. Dette begrunnes bl.a. med at trendene er på sportsbransjens side, der folk ønsker å fremstå som sporty og ta vare på egen helse.


Tilbake
 

Skogstad satser ytterligere i Lom

 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy
 
AI-forordningen og unntak for høyrisikosystemer