Vincent Stanley, filosofidirektør i Patagonia.
Bærekraft

Vincent Stanley, filosofidirektør i Patagonia.

Patagonia samarbeider med Samsung

Vincent Stanley, filosofidirektør i Patagonia, holdt en pressekonferanse på verdens største elektronikkmesse CES i Las Vegas sammen med Samsung, for å sette søkelyset på deres samarbeide for å utvikle nye teknologi som skal redusere mikroplastutslipp gjennom klesvasken.


Patagonia og Samsung har gått i partnerskap for å bekjempe problemet med den mikroplasten som ofte finnes i klær, og som slippes ut i hav, innsjøer og elver gjennom vaskeprosesser.

Vincent Stanley, filosofidirektør i Patagonia, snakket på Samsungs pressekonferanse på CES, om hvordan de to selskapene har jobbet sammen og utviklet en ny vasketeknologi kalt "Less Microfiber Cycle".

Dette er blitt et vaskeprogram som for tiden blir innlemmet i elektronikkprodusentens vaskemaskiner, og som de mener kan redusere mikroplastutslipp med 54% under en maskinvask.

I tillegg til «Less Microfiber Cycle» har Samsung og Patagonia også utviklet «Less Microfiber Filter». Et filter som skal redusere utslipp av mikroplast i vannet som slippes ut på slutten av et vaskeprogram.


Grundig først i Verden

Grundig meldte i april i fjor, at de var den første produsenten i verden som lanserte en vaskemaskin med integrert mikrofiberfilter. Dette filteret kobles bare inn når maskinen går på programmer for syntetiske klær. Produsenten mener filteret skal fange opptil 90 prosent av syntetiske mikrofibre fra klesvasken ved vask på syntetiske programmer.


Største kildene til marin forsøpling

Ifølge Miljødirektoratet er mikroplast en av de største kildene til marin forsøpling i Norge. Det ødelegger sårbare naturområder og havner i næringskjeder. Anslag viser at vi får vi i oss omkring 250 gram mikroplast gjennom maten vi spiser hvert år.


Innfører påbud

En rekke land vurderer nå å innføre et påbud med mikroplastfilter i nye vaskemaskiner. EU jobber med forslag, og Frankrike har som første land i verden innført et påbud om at alle nye vaskemaskiner som selges fra og med 2025 skal ha mikroplastfilter.

Nå håper Grundig-sjefen at norske politikerne følger etter.

– Teknologien er på markedet, så det er fullt mulig å gjennomføre slik filtrering, men markedet beveger seg for sakte. Vi trenger drahjelp fra politikerne for å få på plass et påbud nå, sier Per Kristian Ervik, administrerende direktør, Grundig Norden.

Krav fra miljøorganisasjoner

I en rapport fra WWF, Fremtiden i våre hender og Naturvernforbundet, publisert februar 2022, krever organisasjonene at «Regjeringen bør [...] stille krav om filter mot mikroplastutslipp i vaskemaskiner».

Tilbake
 

Den eneste konstanten er endring

 
Meget god vinter ga økte salgstall for sportskjedene
 
Påmeldinger til Sportsbransjedagen 2023 er åpnet!
 
Sveriges tidligere smøresjef til Rossignol
 
Ny konsernsjef på plass